Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

18/3/12

Σαλάτα ναι αλλά πόση σαλάτα; Το πιο διάσημο σύνθημα του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων ήταν το 5 A Day όπου το 5 αναφέρονταν στις συνολικές μερίδες φρούτων και λαχανικών που θα έπρεπε να καταναλώνονται καθημερινά για την επίτευξη ενός καλού επιπέδου διατροφικής πρόσληψης.
Με το πέρασμα του χρόνου και μετά από πολλά αποτελέσματα ερευνών, φάνηκε καθαρά ότι και η προσδοκώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν ήρθε αλλά και ότι οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλουν την αναθεώρηση προς τα πάνω της συνολικής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Είναι λοιπόν ευνόητο ότι και το μέγεθος της σαλάτα δεν μπορεί να παραμείνει στα πλαίσια των 2-3 φλιτζανιών.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι όταν απαντούν καταφατικά ότι καταναλώνουν σαλάτα, εννοούν ότι καταναλώνουν ΜΕΡΟΣ από μια σαλάτα που ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ με άλλους. Αν επιχειρήσει κάποιος να μετρήσει το πόση είναι αυτή, τότε το μέγεθος πολλές φορές περιορίζετε σε κάποιες πιρουνιές ή σε μια μικροποσότητα που τοποθετεί στο πιάτο. Μικρή ποσότητα οπωσδήποτε σε σχέση με τις ανάγκες.
Το πιο σωστό είναι να υπάρχει ένα ατομικό πιάτο της σούπας λαχανικά χωρίς πολλά λιπαρά πλούσιο σε ποικιλία συστατικών και χρωμάτων. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνουμε συνήθως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου